TJECKISK ÖL PÅ SOLDATEN SVEJK


Framsidan

Inför den tjeckiska ölfestivalen ( som började den 5 april 1998) på Krogen SOLDATEN SVEJK har tre av medlemmarna i Ölskribenterna provat en del fatöl som redan ikommit.

Vid glasen fanns Thomas Dietl, Göran Winberg och Eric Källgren.PILSNER URQUELL 5 poäng

Gyllengul färg. Torr, krispig, fräsch maltdoft. Humlefrisk smak med behaglig, torr smörkolaton. Stram, torr eftersmak med lång behaglig beska. Pilsner Urquell när den smakar som bäst.

PLATAN 3 poäng

Gyllengul färg. En lätt doft av kokta grönsaker. Finstämt humlig och maltigt fet smak med ton av karamelliserat sockker. En mild tjeckisk fatöl med kort beska.

BOHEMIA REGENT 5 poäng

Gyllengul färg. Mild doft av smörkola. Mjuk, maltig och fyllig smak med ton av torkad aprikos och med en lång behaglig beska. En tjeckisk fatöl att njuta av.

STAROPRAMEN 4 poäng

Gyllengul färg. Svag doft av malt. Stram, torr smak med en viss fruktig ton och med en stram besk eftersmak. En lättdrucken tjeckisk fatöl anpassad till den internationella publiken.

PRIMATOR 4 poäng

Gyllengul färg. En doft av fet, mumsig smörkola. Balanserad smörig sötma, som besegras av en mjuk besk eftersmak.

STAROCESKE LJUS 3 poäng

Gyllengul färg. Gigantisk doft av smörkola. Fyllig smak med ett kraftigt inslag av smörkola och en svag ton av kryddor och farin. Mild efterbeska. Traditionell och kompromisslös tjeckisk fatöl.

STAROCESKE MÖRK 3 poäng

Mörk färg. Doft av rostad vört. Farinsöt godisöl med ambition. Iskaffe med mycket socker. Låg efterbeska. Säregen mörk tjeckisk fatöl.

PURKMISTR 4 poäng

Mörk färg. Doft av malt och brygghus. Smal, torr smak av ljusrostat kaffe med en lätt bärig ton av slånbär. Torr, mjuk besk eftersmak.

BOHEMIA MÖRK 5 poäng

Mörk färg. Mild, gräddig, behaglig nougatdoft. Fyllig, torr, välrostad, mörk kakaoton med balanserad besk eftersmak. Ett smakrikt mörkt tjeckiskt fatöl.

GAMBRINUS 4 poäng

Gyllengul färg. Lätt doft av smörkola. Mild och lättdrucken öl med en ton av druvsockersötma. God besk eftesmak.


Poängbedömning är från 0-5 poäng, där 5 poäng är det bästa ölet.


Eric Källgren