THERESIENWIESE


Framsidan Uppdaterad 25 april 2007
Det finns sju stycken öltält på Theresienwiese som ägs av de sex München bryggerierna.

För att få servera öl på ängen under de två veckorna i slutet av september varje år måste bryggeriet vara beläget inom staden. En gammal Sverige bekanting, Kaltenberg, som har sitt bryggeri en bit utanför staden får inte sälja sitt öl på ängen. Härom året inköptes därför ett litet Münchenbryggeri. Men stadens herrar var obevekliga, Kaltenberg fick ej tillträde till Oktoberfesten.

Störst av de sex är SPATEN (4) och minst är AUGUSTINER (7) . Man brukar säga att Spaten är Münchens Pripps och Augustiner Müncharnas favoritöl. PAULANER (12), HOFBRÄUHAUS (3) och LÖWENBRÄU (11) har alla jättelila tält som rymmer mellan 4000-13500 vardera. Det är sex bryggerier men ändå sju tält??? Orsaken är att HACKER (6) och PSCHORR (9) är normalt hopslagna till ett bryggeri men har varsitt tält på ängen.

ÖLTÄLT (Reservera plats i tälten)

1) Hippodrom
2) Armbrustschützen-Festhalle
3) Hofbräu-Festhalle
4) Spatenbräu-Festhalle (Ochsenbraterei)
5) Fischer-Vroni
6) Hackerbräu-Festhalle
7) Augustiner-Festhalle
8) Festhalle Schottenhammel
9) Pschorrbräu-Festhalle (Bräurosl)
10) Sportschützen-Festhalle
11) Löwenbräu-Festhalle
12) Paulaner-Thomasbräu-Festhalle (Winzerer Fähndl)
13) Käfer's Wies'nschänke
14) Wein- und Sektzelt, Nymphenburg KG Kollar & Co. (Zum Weinwirt)

SERVICE

A) Postkontor och telefonhytter
B) Baggagerum
C) Oktoberfest kontor, Polis, Brandkår och Hittegods
D) Första hjäpen

   

Förutom bryggeritälten finns det ytterliggare sex tält. Dessa innehas av bla några skytteföreningar (1)(2)(5)(8)(10). I en del kan man också dricka vin och cider.

Man inte bara äter i mängder, här dricks också rejält. Förra året konsumerades 850 000 liter öl redan under de två första dagarna. 1997 kostade en liter (Ein Mass) strax över tio D-mark och i år lär det väl ha gått upp några pfennig. Sejdlarna är gjorda i tjockt glas och väger närmare två kilo när de är fulla med öl. De muskelstarka damer som serverar kan bära ända upp till sexton sejdlar åt gången, det blir 32 kilo det!!! Genom åren har sejdlarna blivit en åtråvärd souvenir. Nu för tiden lönar det sig knappast att försöka smuggla ut krusen då det finns glasvakter inte bara inom området utan även på stan. Blir man ertappad väntar böter och polis. Den som är stadd vid god kassa och musikaliskt intresserad kan få dirigera någon av de blåsorkestrar som finns i alla tält. Man får dock räkna med att punga ut med minst 100 D-mark. Så mycket kostar nämligen en runda öl till orkestern. Oans, zwoa...Prosit!

Münchens Oktoberfest, vilken är världens absolut största ölfest, hölls första gången på en av stadens ängar år
1810, till den bayerska drottningen Theresias ära (hon var gift med kung Ludwig).

Oktoberfesten var ursprungligen en lantlig marknad med hästkapplöpning som huvudattraktion. Men häst- och kreatursutställningen, skyttetävlingen, karuseller, mässingsorkestrar och folkdansare, uppträdande, marknadsstånd och klowner blev gradvis allt fler tills marknaden nådde prportioner som fyller vartenda hotellrum i området med besökare från hela världen.

Under årens lopp utökades festligheterna till att innefatta en mängd olika framträdanden och utställningar, inklusive presentationen av nya uppfinningar (Edisons fonograf är ett berömt exempel). Idag kallas ängen Theresienwiese och ölet kallas följaktligen Wiezenmärzen.

Varje år serveras mer en sju miljoner liter Wiezenmärzen i öltälten under ledning av Wiesenwirts (värdar), som inleder festligheterna med en pampig procession genom staden till ängen. Borgmästaren slår hål på det första fatet, övervakad av Schwantalers staty "Bayersk ungmö", och hans skicklighet under denna cermoni kan påverka medborgarnas framtida förtroende för honom. På ängen som normalt användes av Münchenborna till picknick och bollspel har nu växt upp en tältstad. Här finns sittplatser för ca 115 000 personer samtidigt !!!. Ändå bör man komma hit före sju om man är ett sällskap och vill ha sittplatser tillsammans. Inte nog med att finns gott om plats för de som vill äta och dricka. Vill man roa sig på annat sätt finns ett helt nöjesfält med närmare femtio attraktioner.

Två tusen oxar, massor av korvar och tiotusen fiskar går åt under de fjorton dagarna. Besökarna inte bara dricker i mängder, de äter formligen stora lass av mat. Och det är inte vilken mat som helst. Mest oxkött men också mängder av svin, kyckling och fisk. Grisfötter (Haxen), grillad kyckling (Hendl), surkål (Sauerkraut), stekt ungtupp (Göckele).


Björn Bergqvist april-05Åter till föregående sida framsidan